Saturday, December 25, 2010

Ikan Pekasam

Salam wbt..


Haha.. arini nak ngomel - ngomel sahaja.. about myself lorr.. owh ya.. ada satu benda yang aku tidak dapat lakukannya ketika cuti.. sebelum cuti sangat teringin dan bersemangat nak lakukan.. iaitu.. nak buat ~Ikan Pekasam~ huhu.. ini pakasam ah manyak bagus maa... kedah marii.. haa.. ikan pekasan ni adalah resepi nenek aku kat kedah tu haa... aku nak belajar buat... tapi asyik tak dapat je.. sebab.. ikan pekasam ni jadinya dengan ikan sungai.. macam ikan sepat, putih and puyu.. ni ikan yang sedap dibuat kata nenek lah.. sambil mencatat nota.. ^_~ cara nak buatnya senang je..

Pertama, siang ikan bersih - bersih.. kalau tiddak ikannya nanti cepat berulat.. yekk~

Kedua, rendam ikannye bersama garam secukupnya selama semalam.. tutup bekas, kang jadi cicak pekasam pula.. huu.

Ketiga, esoknya, goreng beras sampai kuning2 sikit.. tanpa minyak.. atau orang panggil sangan beras..

Keempat, blander lah beras tu dengan air secukupnya..

Kelima, masukkan beras yang telah di bland tadi ke dalam ikan.. ehhhh,, sebelum tu.. tos dulu ikan ngan air garam tu..

Keenam, masukkan asam keping.. dua tiga keping laaa..

Ketujuh, tutup dan biarkan ikan tersebut selama seminggu.. letak di dalam peti ais.. da siap!

Ikan pekasam ni.... sebelum makan.. goreng dulu.. mmg cam hancur bila goreng.. maka kenalah bergemalai sikit masa goreng tu.. hehe.. tapi kalau hancur gak.. lantak p laahh... boleh aje makan lagi tu.. sekali makan nak lagi.... tak boleh berhenti.... aishhh gumuklah aku ni... setiap kali balik kampung musti cilok sebalang ikan pekasam atok.. hehe.. sedapnya.. terliur plak.. pastu aku pun mintak lah resepi.. tak terbuat - buat.. payah nak jumpe ikan sungai... aduhh.. lagi bagus dapat yang segar punya... alaaa atok nak dapat mana tu... huhuhu... takpelah, aku tengok jelah gambar - gambar ni.. takpe, bila aku da pandai wat nanti.. aku nak uplop gambar banyak - banyak... *wink*




Untuk diri:

Berusaha qi! Xpun g tangkap sendiri ikan kat sungai.. ;-)

No comments:

Post a Comment